کنگره ادبی زلال رود

کنگره ادبی زلال رود با دعوت از علاقمندان به ارتقاء و غنی‌سازی سطح ادبی اشعار و داستان‌های آیینی کودکان، و سرایش تصانیف مناسب کودکان، با میزبانی کارگروه کودک و نوجوان حلقه ادبی ریان (رکن) و مشارکت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار می‌شود. در این کنگره که آثار در قالب‌ شعر، داستان و تصنیف داوری می‌شوند، مخاطب آثار، رده سنی کودک و نوجوان در نظر گرفته شده است. تصنیف آیینی اثری است شامل کلام همراه با ریتم و نوا یا ملودی آیینی است. مانند سرود، نوحه، زمرمه، واحد، شور و… است
در مسیر شناخت و تجربه عرصه‌های مختلف و جدید، حلقه ادبی ریان با شناخت و استفاده صحیح از رسانه‌های گوناگون، با توجه به گروه مخاطب و محصول ، کارگروه «ریان کودک و نوجوان» (رکن) را تشکیل داد. با اتکا به دانش و هنر، انتشار کتب کودک نقطه آغازین فعالیت این کارگروه قرار گرفت. حلقه ادبی ریان، از سال 1391 با هدف ارتقاء و اعتلای فرهنگ عاشورایی، با برگزاری دوره‌های آموزشی، کنگره‌های شعر و تصنیف آیینی با رویکرد علمی، استفاده از محضر اساتید ادبیات و هنر و بهره مندی از هم افزایی تلفیق هنرها در خدمت هرچه بیشتر به آستان مقدس اولیاءالله به لطف خداوند قدم‌های موثری را تا به امروز برداشته است.
اگرچه تهیه محصول برای مخاطب کودک، سخت، پرمخاطره‌ و عرصه‌ای کم توجه است ولی از طرفی…” مردم آماده شنیدن و خواندن مطلب خوب دینی هستند، پس بر فضلا و نویسندگان دینی است که به خود زحمت بدهند و آثاری سودمند به جامعه عرضه بدارند.” (فیلسوف شهید استاد مرتضی مطهری در مقدمه کتاب داستان و راستان)
شعر و قصه از مهمترین ابزار بیان مفاهیم و آموزش برای کودکان است. داستان‌ها، همواره در رشد و کمال ذهنی و فرهنگی انسان‌ها موثر بوده‌اند و روشی برای آموزش ارزش‌ها و بنیان‌های دینی و اعتقادی به شمار می‌آیند. خداوند متعال، خود برای بیان و تعلیم مفاهیم عظیم و مهم، قصه می‌گوید و در سوره اعراف می‌فرماید: «...فَاقصُصِ القَصَص لَعَلَّهُم یَتَفَکَّرون ». می‌توان با در نظرگرفتن زبان و جهان‌بینی کودک، مفاهیم بزرگی را به او منتقل کرد؛ مفاهیمی که دنیای ساده و بی‌پیرایه‌ی او را رشد دهد و در عین حال کودک را دچار سردرگمی نکند.

داوری آثار ارسالی در کنگره “زلال رود” علاوه بر موضوع و مفاهیم آیینی، ادبی و هنری به خط سیر داستانی، پیرنگ، شخصیت پردازی، کنش‌ و کشمکش در اثر، اعم از شعر، تصنیف و داستان توجه دارد. امید است در پایان این سوگواره شاهد آثار پربار، غنی، متفاوت و مناسب با جهان کودک باشیم.

پ.ن: رود به معنی فرزند و کودک است.
ناصحم گفت که جز غم چه هنر دارد عشق برو ای خواجه عاقل هنری بهتر از این
دل بدان رود گرامی چه کنم گر ندهم مادر دهر ندارد پسری بهتر از این
حافظ شیرازی

دبیر کنگره ادبی زلال رود
هدی طاهری

فرصت ارسال آثار به پایان رسیده است